Heidehoning, "de Koning van de Honing", deze geurige en pittige honing heeft een volle smaak en is met recht een delicatesse te noemen
Bewaren van de honing kan het best op een koele en donkere plek.
(Zorg dat de pot altijd goed afgesloten is: honing is namelijk hygroscopisch (trekt vocht aan).
Heidehoning
Zeer rijk aan enzymen. Goed voor blaas-, prostaat- en urinewegen. Struikheide is antiseptisch(ontsmettend), urineafdrijvend en bevordert de spijsvertering. Het wordt over het algemeen gebruikt bij blaas- en nierinfecties en andere nierkwalen(ook bij nier- of galstenen). Het ontgift de nieren. Ook is het geschikt bij reuma en jicht.
Gebruik
Doe de honing nooit in de hete thee of melk(eerst laten afkoelen tot lichaamstemperatuur). Alle honingsoorten bevatten enzymen welke lichaamsprocessen ondersteunen. Enzymen zijn eiwitten die temperatuurgevoelig zijn en gaan door warmte stuk. Verwarm de honing dan ook niet in de magnetron maar in een waterbad van 40 graden of op een viltje op de radiator.
Voor direct gebruik kan de honing het beste in het keukenkastje gezet worden, daar bij lagere temperaturen de honing sneller kristalliseert. Dit is een volkomen natuurlijk proces. De imker zal er in de regel voor zorgen dat de honing niet hard uitkristalliseert; rij roert enkele malen door de zich vormende kristallen. Hierdoor worden deze klein en ontstaat een crème. Bewaren van de honing kan het best op een koele en donkere plek.
Heidehoning, "de Koning van de Honing"